Het Venster van Made
Project

Het Venster van Made

Info

Het venster van Made is een herontwikkeling op de locatie waar eerder familiebedrijf Van Iersel Geveltechniek en Stalen Ramenfabriek Van Iersel decennialang onder andere kozijnen produceerden. Het terrein van Van Iersel Geveltechniek, gelegen in een woonwijk aan de rand van het centrum van Made, is ontwikkeld tot een nieuwe woonwijk.

 • Opdrachtgever
  PUYCK Ontwikkeling
 • Architect
  Archifit Schaijk
 • Plaats
  Made, gemeente Drimmelen
 • Programma
  87 woningen waarvan 12 grondgebonden middenhuurwoningen, 21 koopappartementen, 54 grondgebonden koopwoningen
 • Looptijd
  Juni 2021 tot Juli 2023

Een Puyck Project

Herbestemming

Ontwikkelen naar wonen.

Zowel het stedenbouwkundig plan als de architectuur zijn in onze opdracht uitgevoerd. Ook het bestemmingsplan is in onze opdracht en in samenwerking met de gemeente gewijzigd. De omgevingsdialoog heeft plaatsgevonden middels een informatieavond en keukentafelgesprekken met direct omwonenden. Onder andere de opgave groen, parkeren en de waterhuishouding was hier de grote uitdaging. Er was in de gemeente behoefte aan woningen voor diverse doelgroepen. Vandaar dat de grondgebonden woningen bestaan uit een mix van rij- en hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen, allen met verschillende gebruiksoppervlaktes.

Opdracht bouw

Bouwen kán anders

In een voor allebei heel vertrouwelijke omgeving tekenden onze projectontwikkelaar het contract met commercieel directeur bouwbedrijf, Ferry Verstappen. Het contract voor de nieuwbouw van 87 woningen. Wij vinden dat ook een ondertekening van zo'n opdracht niet ongemerkt mag plaatsvinden. En hebben er een feestelijk officieel moment van gemaakt. Elke succes moet gevierd worden!

Start bouw

Meerdere fasen

Het project is in drie fasen gebouwd. Meerdere keren hadden Jan-Willem Stoop, Wethouder Gemeente Drimmelen, Ad van Iersel, directeur Van Iersel Geveltechniek, en Lauran van Poppel, onze projectontwikkelaar, hadden de eer om het startsein te geven. Onder het toeziend oog van de toekomstige bewoners en buurtbewoners zorgden zij ervoor dat een betonnen bouwelement op de juiste plaats terecht kwam. De eerste fase betrof 33 woningen, de tweede fase 21 appartementen en de derde en laatste fase eveneens 33 woningen.

Donorgebouw

Oogsten in plaats van slopen.

Dat er bij het venster van Made veel aandacht is voor circulariteit, is duidelijk als we de gebruikte materialen onder de loep nemen. Er worden secundaire grondstoffen ingezet die geoogst zijn uit de voormalige opstallen op het terrein: zo zijn de funderingen opgebouwd uit circulair beton. Bij dit project oogsten en wordt het gebouw dus als een donorgebouw gezien. Het gebouw krijgt op een andere plek een tweede leven. Wij doneren grondstoffen en dragen bij aan de circulaire economie. Daarvoor kregen we een houten donorhart overhandigd.

Afronding plan

Laatste woningen opgeleverd.

Na de oplevering van de 12 huurwoningen “Het venster van Made” fase 3, is nu ook het eerste blok met de 2 onder 1 kap koopwoningen opgeleverd. De heer Kalkman en mevrouw Olijnsma ontvingen onlangs de sleutel: “We zijn blij met onze woning en de goede oplevering!” Het totale openbare gebied wordt in onze opdracht in samenwerking met de gemeente binnenkort opgeleverd door de civiele aannemer. Het openbaar gebied wordt aangekleed met onder andere speeltoestellen en de keuzes hiervoor zullen in overleg met de gemeente en toekomstige bewoners worden gemaakt. Na oplevering van het woonrijpe openbare gebied zal het worden overgedragen aan de gemeente.

Kado voor allemaal

Van boom naar bank

Een houten bank (met een bijzonder verhaal): ons cadeau als projectontwikkelaar aan alle bewoners van nieuwbouwplan ‘t Venster van Made! Een bank waar ze op kunnen zitten tijdens een spannend potje jeu de boules of terwijl hun (klein)kinderen straks in de natuurinclusieve speeltuin spelen. En het verhaal achter de bank? Toen het ontwerp klaar lag bij de houtzagerij, bleek een verplaatste boom op ‘t Venster van Made het niet te hebben overleefd. We besloten van de nood een deugd te maken: de boom is letterlijk getransformeerd tot een prachtige natuurinclusieve bank!

No items found.

Ervaringen

Benieuwd hoe anderen het hebben ervaren om met ons samen te werken? Dat waren wij ook. Daarom lieten we een aantal van hen aan het woord.

Uitgelicht

Ervaringen

Ad van Iersel: Bouwen alsof het voor jezelf is: Van Iersel Geveltechniek weet hoe het voelt

Van Iersel Geveltechniek: net als PUYCK een vierdegeneratie-familiebedrijf, opgericht rond 1900 en officieel hofleverancier. En daar houdt de vergelijking niet op. In visie en werkwijze hebben de bedrijven veel gemeen. Van Iersel heeft als partner en opdrachtgever al veel samengewerkt met Van der Heijden bouw en ontwikkeling. Bijvoorbeeld bij de realisatie van hun eigen nieuwe bedrijfspand in Breda. En onze projectontwikkeling van het woningbouwproject in Made op de plek waar Van Iersel tot voor kort was gevestigd.

Vergelijkbare projecten

Gerealiseerd
Gerealiseerd

Akkerwinde Fase 1

Bekijk project